Menu Close

Alianţa Renault-Nissan plănuieşte investiţii de 23 de miliarde de euro

Alianta Renault-Nissan

Renault, Nissan şi Mitsubishi au dezvăluit un plan de 23 de miliarde de euro pentru maşini electrice. Vor produce zeci de noi modele alimentate cu baterii, cu scopul de a pune capăt „crizei” interne.

Alianţa Renault-Nissan & Mitsubishi va produce 35 de noi modele de maşini electrice până la sfârşitul deceniului. Acestea vor fi împărţite în cinci sisteme de producţie. Strategia are ca scop să stabilescă legături mai strânse între cei trei constructori auto şi să vindece tensiunile interne; este vorba despre arestarea lui Carlos Ghosn, în 2018.

Jean-Dominique Senard, preşedintele alianţei, a declarat că parteneriatul a suferit o „criză fără precedent din cauza lipsei de încredere”. Noul plan demonstrează însă că grupurile lucrează acum în armonie. Cu toate acestea, opoziția este putrnică. Grupul german Volkswagen alocă de două ori mai mult în noi investiţii, pentru a produce o nouă generaţie de vehicule cu emisii reduse și pentru a înfrunta Tesla.

Compania franceză Renault a anunţat anul trecut un plan de 10 miliarde de euro pentru propriile modele de baterii până în 2025, în timp ce Nissan a declarat în noiembrie că intenţionează să cheltuiască 2 miliarde de yeni (17,3 miliarde de dolari) în următorii cinci ani.

Mașini noi, dar aceiași furnizori de componente

Planul comun de 23 de miliarde de euro nu cuprinde „prea mulţi” bani noi, a declarat Clotilde Delbos, director general adjunct al Renault, deşi alianţa va plăti în comun pentru o nouă platformă, sau arhitectura de bază a maşinilor, care va fi folosită pentru modelele Renault şi Nissan.

Companiile vor lucra cu aceiaşi furnizori pentru componentele cheie; au declarat că îşi propun să reducă costurile bateriilor cu 65% până în 2028. Nissan va conduce eforturile alianţei în ceea ce priveşte producţia în masă a tuturor bateriilor cu semiconductori până la jumătatea acelui an, pentru a realiza în viitor o paritate de costuri cu maşinile pe benzină.

Conform planului, Nissan va lansa o maşină electrică pentru a înlocui Micra, cel mai mic model al său, care va fi produsă de Renault în Franţa.

Mitsubishi Motors îşi va întări prezenţa în Europa cu două modele, printre care şi ASX, bazate pe bestseller-urile Renault.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *